CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI ORADEA

Direcția de Asistență Socială Oradea

Direcția de Asistență Socială Oradea
Servicii
Creșa Oradea
Proiecte Sociale
Arhivă Comunicate de presă
INFORMAȚII IMPORTANTE CU PRIVIRE LA PROGRAMUL DE SUPORT AL CETĂȚENILOR STRĂINI PROVENIȚI DIN ZONA CONFLICTULUI ARMAT DIN UCRAINA
3 mai 2023 în categoria Arhivă comunicate de presă 2023

Potrivit OUG nr. 15 din 27 februarie 2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini  sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina , familiile și persoanele singure care provin din zona conflictului din Ucraina, pot beneficia, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, de o sumă forfetară lunară, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și hrană, de 750 lei/ persoană singură pentru cazare sau  2000 lei/familie pentru cazare, precum și 600 lei/persoană pentru hrană.

Sumele forfetare se acordă pentru fiecare familie sau persoană singură, în cazul în care nu există familie, după cum urmează:

Pentru prima lună:

Pentru a putea beneficia în prima lună din cele maximum 4 luni consecutive de suma forfetară solicitanții depun o cerere, la autoritatea administrației publice locale a unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale pe raza căreia optează să locuiască, însoțită de copia permisului de ședere eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări, pentru toți membrii familiei, actul de căsătorie (tradus și legalizat) și extrasul de cont bancar deschis la o societate bancară de pe teritoriul României, pe numele solicitantului. Autoritățile administrației publice locale verifică, în termen de maximum 3 zile lucrătoare, prin aplicația informatică, îndeplinirea condiției de beneficiar al Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382.

Pentru următoarele 3 luni:

Ulterior, pentru a beneficia pentru următoarele 3 luni din cele maximum 4 luni consecutive de suma forfetară, solicitanții (reprezentantul familiei sau persoana singură) depun, în primele 5 zile lucrătoare ale fiecărei luni, o cerere la autoritatea administrației publice locale a unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale pe raza căreia optează să locuiască, însoțită de permisul de ședere al fiecăruia dintre membrii familiei, actul de căsătorie (tradus și legalizat), cu îndeplinirea CUMULATIVĂ a următoarelor condiții:

  1. solicitantul și membrii familiei acestuia care îndeplinesc condițiile pentru a fi încadrați în muncă pe teritoriul României să fie înregistrați la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă sau să fie încadrați în muncă pe teritoriul României;
  2. să aibă înscriși copiii minori, care îndeplinesc condițiile pentru a frecventa o formă de învățământ preuniversitar, în grupe/clase/formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar:

                                   1. în calitate de antepreșcolari, preșcolari sau elevi; sau

                                   2. în calitate de audienți; sau

                                   3. care frecventează activități educaționale din oferta altor instituții/organizații, precum huburi sau centre educaționale organizate în unități de învățământ de către autorități ale administrației publice locale sau organizații neguvernamentale din zonele cu un număr mare de beneficiari ai Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382, centre Blue Dot, palate și cluburi ale copiilor, centre comunitare de învățare permanentă, centre educaționale pentru preșcolari, școli de artă sau centre culturale.

 Excepția de la îndeplinirea acestor condiții au:

     a) persoanele care urmează o formă de învățământ superior acreditată la zi în România;

    b) persoanele cu dizabilități care prezintă certificate de încadrare în grad de handicap eliberate de Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din România;

    c)  persoanele cu vârsta peste 65 de ani;

    d) persoana care are în creștere sau în îngrijire un copil în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

Toate condițiile de mai sus vor fi verificate informatic iar neîndeplinirea lor va atrage neacordarea sumelor forfetare!

În situația în care comitetele județene pentru situații de urgență (C.J.S.U.) vor stabili alte locații de cazare, sumele forfetare lunare, se decontează către unitatea care asigură cazarea, proporțional cu numărul de zile pentru care aceasta este asigurată. Pentru aceasta, solicitanții depun cererea model Anexa nr. 6 în luna inițială  și apoi, lunar, până în data de 20 a lunii pentru luna următoare (de asemenea cu respectarea condițiilor obligatorii și cumulative de mai sus).

Cererile se depun la Direcția de Asistență Socială Oradea, str. Primăriei nr. 42, Serviciul Relații cu Publicul și Evaluare Inițială. 

Totodată, facem precizarea că până la data de 12 mai 2023, DASO primește solicitările proprietarilor care găzduiesc cetățeni ucraineni, în vederea decontării sumelor cuvenite pentru cazare și hrană pentru luna aprilie 2023. Ulterior acestei date nu se va mai putea realiza procedura de decontare către proprietari, persoane fizice care găzduiesc cetățeni ucraineni. 

Pentru informații și în limba ucraineană, accesați următorul link: http://www.dsu.mai.gov.ro/informatii-despre-programul-de-suport-pentru-cazare-si-integrare-prima-luna/

Documente

Distribuie pe rețelele de socializare

Direcția de Asistență Socială Oradea
Servicii
Creșa Oradea
Proiecte Sociale
Arhivă Comunicate de presă
Petiții
Pentru a trimite o petiție vă rugăm accesați formularul printr-un click pe butonul de mai jos. (Prin Petiție se înţelege cererea, reclamaţia sau propunerea formulată în scris ori prin postă electronică, pe care un cetăţean sau o organizaţie legal constituită o poate adresa Primăriei)
LINK-URI UTILE
Logo Hirama Tech
Un produs dezvoltat de Hirama Tech